skip to Main Content
Zelf Limoncello Maken? Dat Doe Je Zo!

Zelf limoncello maken? Dat doe je zo!

Het likeurtje met een mooi kleurtje

Limoncello, de likeur uit Italië die we maar al te goed kennen, wordt gemaakt van citroenen die zijn ingelegd in alcohol. Volgens de legende werd de drank voor het eerst ontwikkeld door nonnen in de 17e eeuw. Deze zouden de drank gebruiken om een beroemd citroengebakje te maken. Altijd al benieuwd geweest naar dit drankje en hoe je het zelf kunt maken? Het is geen gemakkelijke klus, maar het is mogelijk! Lees hier hoe ik Limoncello maak.

De oorsprong van Limoncello

Wist je dat Italië de grootste producent van citroenen ter wereld is? Dat verbaasde mij ook! Toch is het zo, en dus hebben Italianen er het beste van gemaakt door van de overtollige citroenen een heerlijk drankje te maken. Dat er wat alcohol in het spel is, vind ik alleen maar een pluspunt! Citrusbomen sieren het landschap in heel Italië, maar citroenbomen groeien vooral in overvloed langs de kust van Amalfi. De grond is hier ideaal voor de groei van een ongelooflijk zoete citroensoort waar uiteindelijk limoncello van wordt gemaakt.

Ingrediënten limoncello

Hoewel er niet één recept is voor limoncello, is dit enigszins na te bootsen vanaf de basis. Elke familie in Italië heeft zijn eigen recept voor de drank die van generatie op generatie wordt doorgegeven. De basisingrediënten zijn:

  • 15 biologische citroenen, schoongeboend
  • 2 (750 ml.) fles zeer goede kwaliteit 100-proof wodka
  • 4 ½ kopjes suiker
  • 5 kopjes water

Bereiding en wachttijd

Boen de citroenen schoon met warm water en dep ze droog. Schil de citroenen voorzichtig. Doe in een pot samen met de wodka. Dek af en laat tien dagen tot twee maanden op een donkere plaats bij kamertemperatuur staan. Als je denkt dat de smaak volledig ontwikkeld is, maak je de suikersiroop. Combineer de suiker en het water in een grote pan. Kook op middelhoog vuur tot het ingedikt is. Laat dit afkoelen en voeg dan het suikermengsel toe aan het citroen-wodka mengsel. Dek af en zet nog minstens een maand weg voordat je het gaat drinken. Proost!

Laat me weten of je dit recept hebt gemaakt door een bericht te sturen via mijn contactpagina!

Back To Top