skip to Main Content
Open Haard Winterklaar Maken

Open haard winterklaar maken

Lekker voor de haard in de winter

Wanneer het buiten koud en guur is, is er niets fijner dan lekker binnen zitten. Terwijl buiten het weer tekeergaat en mensen in dikke jassen over straat lopen, is het binnen heerlijk warm en knus. Dit is wat mij betreft dan ook de ideale tijd om lekker creatief aan de slag te gaan. Het liefst zit ik in de winter lekker voor de open haard te knutselen of te tekenen. Maar dan is het natuurlijk wel belangrijk dat de open haard het goed doet! Daarom deel ik hier hoe ik in een paar stappen mijn open haard winterklaar maak. En natuurlijk geef ik daarbij meteen wat gezellige DIY tips om het extra leuk te maken.

1. Schoonmaken

Mijn open haard laat ik ieder jaar controleren door een specialist. Zo weet ik zeker dat ik de haard in de winter veilig kan gebruiken. Toch maak ik de haard altijd nog een keer extra schoon voor ik hem weer ga gebruiken. Hiervoor poets ik het glazen deurtje met een DIY schoonmaakmiddel, namelijk: thee! Het klinkt gek, maar de as gaat er beter af met thee dan met water in mijn ervaring.

2. Hout hakken

Natuurlijk zorg ik ook voor een flinke voorraad hout, zodat ik de hele winter door mijn woonkamer kan verwarmen zonder dat ik me hoef af te vragen of ik nog wel genoeg hout heb. Ik heb een adresje waar ik goedkoop grote blokken hout kan krijgen. Deze moet ik alleen zelf nog even in kleinere stukken halen. Mijn tip: begin hier op tijd mee, omdat het hout wel goed moet drogen.

3. Leg een voorraadje bij de haard

Als mijn schuur vol ligt met hout voor de hele winter, neem ik ook altijd alvast wat stukken mee naar binnen. Zo hoef ik ‘s avonds niet in het donker naar de schuur. Wil je nog iets knutselen? Timmer dan van een paar planken een mooi kistje in elkaar. Je kunt dit verven in de kleur die bij jouw interieur past. Zo heb je direct een handige plek waar je de stukken hout in kunt bewaren.

Zo, nu heb je een haard voor de winter die helemaal klaar is voor gebruik. Laat het knutselen maar beginnen! Weet je niet welke creatieve dingen je kunt gaan doen? Mijn favoriete bezigheid in de winter is breien. Dan kun je meteen een mooie warme sjaal maken voor wanneer je toch een keer naar buiten moet.

Back To Top