skip to Main Content

corrieweb borduren

Borduren is hip!

De laatste tijd zie ik in verschillende hippe woonwinkels weer de mooiste borduurwerken voorbij komen. Borduren is terug van weggeweest! Veel heb je er niet voor nodig, met een stukje stof, een borduurnaald en een borduurpatroon maak jij de mooiste kunstwerken. Wil jij lekker aan de slag gaan met borduren? Kijk dan regelmatig op Corrieweb.nl voor de leukste tips en inspiratie.

Verschillende borduursteken

corrieweb borduren 1Voor het borduren kun je verschillende steken gebruiken, zoals:

 • De kruissteek, de meest bekende borduursteek.
 • De steelsteek om rechte en gebogen lijnen te maken.
 • De rijgsteek is de gemakkelijkste steek, je maakt hem door simpelweg boven en onder het stof door te steken.
 • De kettingsteek, deze ziet er uit alsof er een ketting op het borduurwerk ligt.
 • De platsteek wordt gebruikt om een groter vak op te vullen.

Voor de meeste borduurwerken gebruik je meerdere borduursteken in één kunstwerk.

Materialen om mee te borduren

Zoals ik eerder al zei heb je niet veel spullen nodig om te kunnen beginnen met borduren. Materialen die veel worden gebruikt bij het borduren zijn: borduurnaalden, borduurgaren, stof om te borduren, een borduurschaar, een borduurpatroon en een borduurring. Vooral de borduurnaald is belangrijk, je moet de juiste naald kiezen voor jouw borduurwerk. Zorg dat het oog van de naald groot genoeg is dat het borduurgaren er doorheen past, maar de naald mag niet zo groot zijn dat hij de borduurstof beschadigt. Je borduurdraad moet niet langer zijn dan 45 – 50 centimeter, anders raakt de draad in de war. Voor de meeste borduurwerken is mouline, splijtgaren of borduurwol geschikt om mee te borduren.

Leuke borduur tips

corrieweb borduren 2Wil jij gaan beginnen met borduren? Corrieweb verzamelde alvast de handigste borduur tips bij elkaar!

 • Begin altijd met de kleur die het meest voorkomt in jouw borduurpatroon. Begin het liefst met de lichte kleuren en voeg daarna de donkere kleuren toe.
 • Je borduurwerk wordt het mooist als je niet te hard aan de draden trekt.
 • Zorg dat je je borduurwerk goed kunt zien, gebruik het liefst een daglichtlamp.
 • Gebruik voor de afwisseling eens metallic garen in combinatie met normaal borduurgaren, dit geeft een heel mooi effect!
 • Vergroot je teltekening met een kopieerapparaat, zo kun je beter zien hoeveel steken je moet zetten.
 • Geef jezelf altijd meer stof dan dat je denkt nodig te hebben voor je borduurwerk, zo kun je je borduurwerk mooi afwerken.

Met deze tips weet je zeker dat je tevreden zult zijn over het eindresultaat van je borduurwerk! Wil je zeker weten dat je geen fouten maakt? Tel het aantal borduursteken dan regelmatig na. Heel veel succes met borduren!

Lees hieronder onze laatste blogs over borduren

Back To Top