skip to Main Content
Waar Moet U Op Letten Als U Fruitbomen Gaat Kopen?

Waar moet u op letten als u fruitbomen gaat kopen?

Handige tips voordat u besluit fruitbomen te kopen

Appelbomen, perenbomen, kersenbomen, pruimenbomen, walnotenbomen en tamme kastanjebomen; ze zijn en blijven populair bij tuinliefhebbers in Nederland. We kunnen wel stellen dat vrijwel iedereen smult van fruitbomen! Naast de mens is ook de dierenwereld dol op fruit. Ook zij genieten volop van het heerlijke fruit dat bij veel mensen in de tuin staat. Bent u ook van plan om een fruitboom in de tuin te plaatsen? Corrieweb vertelt hieronder waar op u moet letten bij het kopen van fruitbomen.

Soorten fruitbomen: welke fruitboom zet u in de tuin

Welke fruitboom zet u in uw tuin? De keuze is reuze. In Nederland zijn een aantal fruitbomen zeer populair en ook zeer goed verkrijgbaar. Dat zijn bijvoorbeeld de:

  • Appelboom
  • Perenboom
  • Kersenboom
  • Notenboom
  • Perzikboom
  • Pruimenboom
  • Abrikozenboom

Jonge fruitboom of oude fruitboom planten?

Kiest u voor een jonge of een wat oudere fruitboom in uw tuin? Het verschil zit hem in het volgende: een jonge fruitboom is uiteraard een stuk lichter dan een oude fruitboom. Dit komt vanwege het kleinere wortelgestel. U kunt daardoor een jonge fruitboom makkelijk zelf planten. Het nadeel is dat een jonge fruitboom niet in het eerste jaar al lekker fruit geeft. Dit kan tot maximaal 6 jaar na de aanplant duren. Oude fruitbomen geven daarentegen vaak direct na de aanplant al fruit. Hierdoor kunt u direct genieten van uw fruitboom. Wat u wel moeten weten is dat hierdoor een oudere fruitboom duurder is dan een jong exemplaar.

Wanneer kunt u fruitbomen planten?

De juiste plantperiode van de fruitboom bepaalt hoe goed hij ‘aanslaat’ en het verplanten van pot naar bodem overleeft. Hoe beter de fruitboom wortelt, hoe sneller u kunt aanvallen op uw fruitige oogst! Het hangt ervan af hoe de wortels verpakt zijn. Heeft u een fruitboom in een pot? Dan kunt u die het hele jaar door verplanten. Koopt u liever een fruitboom met kluit? Dan kunt u die het beste in de grond zetten als de boom in winterrust is. Dat is van begin november tot eind maart. Bessen- en druivenbomen kunt u overigens het hele jaar rond in de grond zetten, al heeft de lente of de herfst dan toch wel de voorkeur.

Op welke plek uw fruitbomen planten?

De plek waar u uw fruitbomen gaat planten is zeer bepalend voor de kwaliteit van het fruit. In het algemeen geldt voor fruitbomen: hoe meer zon, hoe lekkerder de vruchten worden.
Zorg dus dat u een plek uitkiest waar uw fruitbomen voldoende zon krijgen. Ook op halfschaduw plekken groeien fruitbomen en de vruchten prima. Maar voorkom wel dat een fruitboom op een plek staat helemaal geen zon komt.

Meer informatie

Er is uiteraard nog veel meer te vertellen over het planten, verzorgen en kopen van fruitbomen. U kunt daarvoor altijd contact opnemen met een boomspecialist. Heeft u nog goede tips voor onze tuinblogs op Corrieweb.nl? Geef ze dan door via het contactformulier op onze website. Hartelijk dank alvast voor uw bijdrage!

Back To Top