skip to Main Content

corrieweb boetseren

Boetseren met klei

Boetseren met klei is ontzettend leuk. Met verschillende technieken creëer je gemakkelijk de mooiste beelden. Het leuke aan klei is dat je hem kunt blijven bewerken zolang hij nog niet gebakken is. Voor de bewerking van de klei heb je geen duur gereedschap nodig, je gebruikt vooral je handen en eventueel nog spatels, mirettes en boetseerhoutjes.

corrieweb kleiVerschillende kleisoorten

Wist je dat klei al miljoenen jaren oud is voordat jij deze in handen krijgt? Van oorsprong is klei vulkanisch graniet dat in de bergen wordt afgebroken door organische processen. Er bestaan verschillende soorten klei, namelijk aardewerk, steengoed en porselein. Verder maken we nog onderscheid in:

  • Plastische klei, oftewel vette klei.
  • Magere klei
  • Chamotteklei, dit is gemalen en reeds gebrande klei.
  • Roodbakkende klei, deze krijgt door de aanwezige ijzeroxide een rode kleur tijdens het bakken.

Abstract of figuratief?

Wanneer je gaat boetseren dan heb je de keuze: maak je een abstract beeld of maak je iets figuratiefs? Vaak wordt gedacht dat het makkelijker is om een abstract beeld te maken, maar in werkelijkheid maakt het qua moeilijkheid niet uit of je een realistisch of een abstract beeld maakt. Bij een abstract beeld is het het leukst als het ruimtelijk is en als iedere kant van het beeld verschillend is, zodat het er vanuit iedere hoek anders uitziet. Ook is het belangrijk dat er spanning zit in de vorm, zodat het mooi overeind staat. Wanneer je een figuratief beeld gaat maken, bijvoorbeeld een dier, dan wil je dat die er zo echt mogelijk uitziet. In zo’n geval is het handig om een voorbeeldfoto te zoeken, zodat je weet hoe het er uit moet komen te zien. De gezichtsuitdrukking van een dier is een beetje friemelwerk, maar als het lukt om het gezicht kloppend te krijgen dan geeft dit het beeldje een extra charme.

corrieweb boetseren lerenBoetseren kun je leren

Wanneer je begint met boetseren dan is het handig om eerst een beeld te vormen van wat je precies wilt gaan maken. Vervolgens maak je een ruwe basisvorm in de klei. Zorg voor een stevige basis, zodat je daarna extra elementen kan toevoegen. Nu wordt het tijd om te gaan snijden en herpositioneren. Wil je tussendoor even je werkstuk bewaren voordat je er aan verder werkt? Wikkel het dan in vochtige katoenen doeken. Dan kun je de details gaan toevoegen en daarna het beeld gaan uithollen. Pas de dikte van je ‘wanden’ aan aan de grootte van je beeld. Vervolgens laat je het beeld drogen, en dan is het klaar! Heb jij een mooi beeld gemaakt? Laat het zien in de comments van Corrieweb.nl!

Lees hieronder onze laatste blogs over boetseren

Back To Top